Little Lever, Bolton

Posted in: Case Studies

Little Lever, Bolton

A Seated Planter is providing a calm and comfortable oasis outside a new development.
The street furniture has been installed outside a new £5 million library and health centre in Little Lever, Bolton.
The development replaces an existing 40-year-old health centre which was no longer fit for purpose.
The town’s library had also outgrown its home, built in 1940, so the decision was taken to combine the two public facilities in one hub.
The 1,206sqm steel frame and brick building is part of ongoing regeneration in and around Bolton.
Contractor Seddon wanted the new facilities to create a sense of place and belonging, and contacted Broxap Street Furniture to supply a high-quality, sustainable seating option.
The Seated Planter features a bench to one side of the 2100mm square galvanised and powder-coated steel planter.
The bench features FSC certified planed and sanded iroko slats.
A bespoke seat with a long backrest and two stainless steel armrests was also ordered, again featured FSC certified iroko.
The health centre and library building has achieved BREEAM “very good” status, underlining Bolton Council’s commitment to energy efficiency and tackling climate change.
Features include PV roof panel and electric vehicle charging points.

1 month ago