Dundee Railway Station, Dundee

As part of the new £38 million pound redevelopment of Dundee Railway Station, Broxap won the contract to provide a standalone cycle hub which would house two tier cycle parking.

The project architects (Nicoll Russell Studios) had an original ‘vision’: to create something that

  • wouldn’t appear like a ‘box shape’ structure,
  • would have a non symmetrical footprint,
  • would have a clear, almost frame-less, glazed frontage.

Broxap engineered a solution that took elements of a louvred rear section (based around their previous project for BET365 cycle parking compound).

Once our in-house team had established this design, they integrated it with a frontage. This frontage featured glazed panels giving the effect of a glass wall to the front. Furthermore the louvered element continued at the top of the glazing and around to the sides allowing a good air flow through the hub.

Access to the Hub is via an automated sliding door; to the rear there is an automated Fire Exit door for emergencies. Glazed panels at the front are clear 17.5mm heat soaked toughened laminated glass with ‘vision’ indicators.

LED lighting on PIR sensors provides plenty of light inside the hub during the hours of darkness. Finally, two Tier cycle parking racks provide space for 120 bikes within this brand new hub at Dundee Station.