Stratford Town Centre, East London

Posted in: Case Studies

Stratford Town Centre, East London

Situated in the heart of one of the UK’s largest urban regeneration projects, Stratford town centre has been undergoing significant improvement and rejuvenation work.

A key element of the masterplan drawn up by Newham Council is to create a greener, safer and more attractive high street.
The works go hand-in-hand with a wider vision for the East London borough to aid economic recovery, and bringing all the strands together is a commitment to a cleaner environment.

The council and its contractor JB Riney & Co approached Broxap to design and manufacture more than 80 bins for both litter and dog waste.
Based on the Derby Contemporary Litter Bin, the robust square design features the Newham Council logo and is badged up with the place name Stratford along with a bespoke design on the side. The theme is replicated from bins previously supplied by Broxap for other towns in the borough.

Manufactured in galvanised steel and powder coated in Graphite Grey to complement the street scene, the 120-litre bins were customised with laser cut lettering and signage with coloured backing plates. An anti-fly coating helps prevent unsightly fly-posting. The pyramid top features an in-built self-closing ashtray and with four openings, the bins can be accessed from all approaches. All products comply with BSI quality management standards.

The sustainable manufacturing processes carried out at Broxap’s North Staffordshire headquarters produces the toughest litter bins in the UK, able to withstand heavy duty public use. Initial works in Stratford have included improving air quality by encouraging more residents to walk, cycle and use public transport. But the council has recognised that to be successful in this, the town centre must be inviting and welcoming.
Installing the dual use litter and dog waste bins is among the initiatives to support this along with new planting, seats and lighting upgrades.

8 months ago